Filmnieuws /
nouvelles cinématographiques

Les Misérables, een thriller over het leven in de banlieues van Parijs. Een totaal andere film dan zijn naamgenoot van een aantal jaren geleden, maar laat je daarom niet weerhouden deze zeer indrukwekkende film  te kijken. Regisseur Ladj Ly hoefde voor deze film niets te verzinnen, de film is autobiografie en ooggetuigenverslag ineen. Lees hier de recensie van het NRC.


kunstnieuws /
nouvelles d'art

Hoewel het Louvre uiteraard gesloten is in verband met het Corona-virus, is er nog wel de mogelijkheid om het museum virtueel te bezoeken. Hier kun je de Petite galerie bezoeken. Veel plezier!

Culinair nieuws/ Nouvelles gastronomiques


Ook  in Frankrijk zijn alle horecagelegenheden gesloten ter voorkoming van de verspreiding van het Corona-virus. Veel eigenaren maken zich zorgen over hun voortbestaan. Lees er hier meer over (in het Frans).


Podcast-nieuws/
Nouvelles Podcast

Luister in deze podcast van radio 1-programma Kunststof naar Margot Dijkgraaf die vertelt over haar nieuwste boek: 'Zij namen het woord'.

literair nieuws /
nouvelles litérairesIn dit boek portretteert Margot Dijkgraaf bijzondere Franse schrijfsters uit de 17e tot en met de 21e eeuw. Colette, Françoise Sagan, Simone de Beauvoir, George Sand, Madame de Staël en Maryse Condé, ze komen allemaal aan bod omdat ze taboes hebben doorbroken, grenzen verlegd. Ze zetten zich in voor verschillende doelen, maar hadden ook belangrijke overeenkomsten: ze waren rebels, tegendraads én Franstalig! Luister hier naar Margot Dijkgraaf.

Muzieknieuws /
Nouvelles musicales


Christine and the Queens, bekend van Je ne tiens pas debout, heeft zes nieuwe nummers uitgebracht. De EP heet La vita nuova. Haar herkenbare sound is ook in deze nummers te vinden. Luister hier en geniet ervan!

Taalnieuws /
Nouvelle linguistiques

           

Vertalers delen hun ervaringen in de nieuwe kennisbank-rubriek van het ELV. Geen enkele carrière verloopt hetzelfde, ook niet die van vertalers. Om toch een beter beeld te krijgen van dit vak is aan negen verschillende vertalers een aantal vragen voorgelegd. Hier kun je hun antwoorden lezen.

Nieuws over Frankrijk / Nouvelles de la France

Hoe de stereotiepe Fransman is af te leiden van een iconische stripheld...
Het algemene beeld van de Fransman vind je terug in de verhalen van Asterix en Obelix. Nathalie Walstra geeft een voorzet waarom we misschien toch maar eens moeten stoppen met in stereotypen te denken.

© Copyright Franse Taalpraktijk Scholte