Filmnieuws /
nouvelles cinématographiques

Été 85 is de nieuwste speelfilm van de beroemde Franse regisseur François Ozon. De film speelt zich af in Normandië in 1985. De zomervakantie is net begonnen als de 16-jarige Alexis kapseist met zijn zeilboot. Hij wordt door David uit het water gered. Dankzij deze redding ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, ze beleven de zomer van hun leven. Maar blijft de vriendschap ook na de zomer bestaan?  Hier kun je de trailer van de film zien.

kunstnieuws /
nouvelles d'art

Fotograaf Jo Brunenberg heeft in het afgelopen decennium talloze watertorens in Frankrijk in zwart-wit vastgelegd. In de Annex in Weert is nu een tentoonstelling van dit werk voor iedereen te bezoeken. Hier kun je er meer over lezen.Culinair nieuws/ Nouvelles gastronomiques


Pastis, het aperitief van de Provence! Lees hier meer over haar oorsprong.
Podcast-nieuws/
Nouvelles Podcast


Nu de Tour de France weer van start is gegaan, duiken er overal podcasts over de Tour op. Hier kun je luisteren naar de Kopgroep wielerpodcast door Mart Smeets, Jeroen Vullings en Martijn Hendriks. Iedere dag geven deze wieler-experts hun visie op de Tour de France 2020.

literair nieuws /
nouvelles litérairesHet nieuwe boek van de Frans-Marokkaanse schrijfster Leïla Slimani, Mathilde is deze keer een historische roman, gebaseerd op de familiegeschiedenis van de schrijfster. Het is het eerste deel van een trilogie die in Frankrijk 'Le pays des autres' heet. Deel éénheet daar 'La guerre, la guerre, la guerre', wat de inhoud van dit boek aardig dekt. Lees hier de recensie in de NRC.


Muzieknieuws /
Nouvelles musicales


De Tour de France is begonnen en dus horen we ook weer meer Franse muziek op de radio. Op Spotify is de playlist NPO Radio 1 Tour Top 100 te vinden. Een heerlijke lijst, maar er is meer dan deze Franse muziek. Guus Hoogaerts tipte op maandag 31 augustus 2020 in NieuwsBV (Radio 1) andere Franse muziek die wat hem betreft ook in de Tour Top 100 zou mogen worden opgenomen. Luister hier en oordeel zelf!  

Taalnieuws /
Nouvelle linguistiques

         
Een Nederlandse producent van hippe barbecues wordt 'gegrild' vanwege het (onbedoelde) gebruik van een vrouwonvriendelijke term in de Franse vertaling van de barbecuehandleiding.

Nieuws over Frankrijk / Nouvelles de la France

Op 2 september begint het proces tegen de plegers van de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo in januari 2015. Het tijdschrift publiceert nu opnieuw de cartoons die indertijd de aanleiding vormden voor de aanslag.
Lees er hier meer over.

© Copyright Franse Taalpraktijk Scholte