Filmnieuws /
nouvelles cinématographiques

Hors normes: de nieuwe film van de makers van Intouchables, het regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache. De film vertelt het verhaal van twee goede vrienden die zich inzetten voor autistische kinderen die buiten de boot dreigen te vallen.

kunstnieuws /
nouvelles d'artIn het Musée d'Orsay in Parijs vindt van 26 november 2019 tot 1 maart 2020 een expositie plaats aan de hand van de Nederlands-Franse auteur en kunstcriticus  Joris-Karl Huysmans.

Culinair nieuws/ Nouvelles gastronomiques

Na het bericht dat de Franse horeca op zijn grondvesten deed schudden dat het restaurant van Paul Bocuse zijn derde ster dit jaar kwijtraakt, zijn nu ook in Frankrijk de nieuwe Michelin-sterren bekend gemaakt. Drie nieuwe derde sterren zijn uitgedeeld, onder andere aan de Japanse chef Kei Kobayashi voor zijn restaurant Kei in hartje Parijs. In het totaal zijn er minder sterren uitgedeeld, maar er is duidelijk wel meer aandacht voor duurzaamheid en regionale producten.

Podcast-nieuws/
Nouvelles Podcast


De podcast Vervormer gaat deze keer over het beroemde (hijg)lied "Je t'aime, moi non plus" van Serge Gainsbourg en Jane Birkin.

literair nieuws /
nouvelles litérairesVolgens de Franse schrijfster, journaliste en persoonlijk vertegenwoordigster voor de francofonie van president Macron , Leila Slimani, is Frankrijk niet langer het centrum van de francofonie. Zij verwacht zelfs dat over 30 jaar de meeste mensen die Frans spreken Afrikaans zullen zijn. 

Muzieknieuws /
Nouvelles musicales

Deze zangeres uit Marseille die zich de laatste jaren nadrukkelijk in de Franse muziekscene manifesteert, heeft een mooi gevarieerd tweede album uitgebracht.

Taalnieuws /
Nouvelle linguistiques


           

Dat nuances in een taal het verschil kunnen maken weten taalprofessionals als geen ander. In dit artikel uit  het Franse dagblad Le Figaro worden vijf woorden die in Frankrijk zelf systematisch verward worden besproken: gebruik je célébrer of commémorer, jalousie of envie, chagrin of tristesse, humble of modeste, inclination of penchant? Door meer naar de oorsprong van een woord te kijken wordt duidelijker wanneer je welk woord moet gebruiken. Le Trésor de la langue Française biedt je daarbij goed inzicht. 

Nieuws over Frankrijk / Nouvelles de la France


Al weer 5 jaar geleden: de aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Op 7 januari 2020 vond een ingetogen herdenking plaats.

© Copyright Franse Taalpraktijk Scholte