Filmnieuws /
nouvelles cinématographiques

Été 85 is de nieuwste speelfilm van de beroemde Franse regisseur François Ozon. De film speelt zich af in Normandië in 1985. De zomervakantie is net begonnen als de 16-jarige Alexis kapseist met zijn zeilboot. Hij wordt door David uit het water gered. Dankzij deze redding ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, ze beleven de zomer van hun leven. Maar blijft de vriendschap ook na de zomer bestaan?  Hier kun je de trailer van de film zien.

kunstnieuws /
nouvelles d'artFotograaf Jo Brunenberg heeft in het afgelopen decennium talloze watertorens in Frankrijk in zwart-wit vastgelegd. In de Annex in Weert is nu een tentoonstelling van dit werk voor iedereen te bezoeken. Hier kun je er meer over lezen.

Culinair nieuws/ Nouvelles gastronomiques


Pastis, het aperitief van de Provence! Lees hier meer over haar oorsprong.


Podcast-nieuws/
Nouvelles Podcast


Op 13 november 2020 is het exact vijf jaar geleden dat de aanslagen in Parijs plaatsvonden. Ferry Zandvliet, Nederlandse overlevende van de aanslag op de Bataclan die avond, vertelt in deze podcast over die avond, maar ook over wat dit met hem heeft gedaan en hoe hij nu in het leven staat. Luister hier

literair nieuws /
nouvelles litérairesOp vrijdag 9 oktober is Na de Bataclan uitgebracht, de door mij verzorgde vertaling van Il nous reste les mots. Een bijzonder boek over twee bijzondere vaders: de een is de vader van een van de daders van de aanslag op de Bataclan, binnenkort 5 jaar geleden, de andere vader verloor daarbij zijn dochter. In plaats van recht tegenover elkaar te komen staan, hebben zij elkaar de hand gereikt en zijn het gesprek aan gegaan. Lees hier de recensie in de Volkskrant.

Muzieknieuws /
Nouvelles musicales


Ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal is er ook weer een Spotifyplaylist: Luister hier!


Taalnieuws /
Nouvelle linguistiques


      
 

Voor de 14e keer op rij werd op 15 december 2020 door Ton Boon van Van Dale het woord van het jaar bekend gemaakt. Uiteraard zaten er veel Corona-gerelateerde woorden in de Top 20 (zoals hoestschaamte, zelfquarantaine, coronamoe, etc.), maar er waren ook nog enkele andere woorden die in 2020 ontstonden, zoals klimaatwanhoper en racismeknielen. Uiteindelijk won met overtuigende meerderheid (bijna 30% van de stemmen) anderhalvemetersamenleving  Wil je meer weten, lees dan hier meer.

Nieuws over Frankrijk / Nouvelles de la France


Woensdag 2 december 2020 overleed oud-president Valéry Giscard d'Estaing op 94-jarige leeftijd. Giscard was een gematigd politicus met liberale denkbeelden die zich inzette voor economische vooruitgang (o.a. Minitel, de Franse voorloper van Internet) en Europese samenwerking. Ten tijde van zijn presidentschap zagen er nieuwe wetten rondom geboortebeperking, echtscheiding, en abortus het levenslicht. Giscard d'Estaing was al enkele jaren de oudste nog levende oud-president. Lees hier meer over hem in het Frans, hier in het Nederlands.

© Copyright Franse Taalpraktijk Scholte